Framlent logo

Det er snart sommerferie, og du skal bruke mindre tid med pc-en og jobbrelaterte tjenester på mobil og nettbrett. Så lenge varsling «popper» opp, er det likevel fristende å se. Ringer telefonen, er det høflig å ta den, og du har egentlig ikke ferie likevel. Her er noen tips for å bli klar til ferien:

1.Fraværsmelding – en klassiker

Skru på fraværsmelding og tilpass innholdet slik at den har verdi for mottageren. Lag en melding til kollegene dine og en annen som er tilpasset avsender utenfor egen organisasjon. Meldingen gir verdi til mottager dersom den inneholder informasjon om: Når du er tilbake og kan svare, hvem som kan kontaktes i ditt sted, og om du kan kontaktes dersom det haster

Et ekstra tips: Visste du at du kan lage regler for fraværsmelding? Det er nyttig når du vil tilpasse svar på epost fra spesifikke personer, når du kun er på kopi, mottar epost med spesifikk tittel, osv. Setter du opp regler, blir fraværsmeldingen mindre standardisert.

Visste du at fraværsmelding også synes i løsninger som Skype for Business og Teams?

2. Ferier i kalenderen

Det finnes dessverre ikke en status for kalenderavtaler i Outlook som heter ferie. Du kan velge mellom Ledig, Jobber andre steder, Tentativt, Opptatt og Ute av kontoret.

3. Sett utløpsdato på eposten din

Dette er en bortgjemt perle i Outlook. Har eposten din tidsfrist på å bli besvart, så bruk utløpsdato. Det gjør at dersom mottageren ikke rekker å svare innen tidsfristen, så slettes eposten i innboksen. Det betyr at mottageren slipper å gå gjennom epost som det er for sent å gjøre noe med. Gjør mot andre det du ønsker at andre gjør mot deg.

4.Skru av varsling

Du har kanskje flere digitale jobbløsninger som har varsling. Gå gjennom app-listen på mobilen, Ipaden og de andre enhetene du har planer om å bruke i ferien, og skru av alle varslinger.

5. Behov for mer data i sommer?

I Sopra Steria får vi ekstra data til en rimelig pris i sommermånedene. Sjekk med din arbeidsgiver om dere også har en slik mulighet, eller sjekk direkte med mobiloperatøren din. Det er så kjedelig å få en ekstra regning på at du unner deg en film eller fem i ferien.

6. En ryddig innboks er godt for miljø og hode

Vi er blitt digitale samlere. Har du mye data, er dette lagret i et datasenter som trenger kraft for datalagring. Jo mer data, jo mer kraft. Selv om tjenesteleverandører som Microsoft, Google, Facebook og kanskje egen virksomhet, gjør maksimalt for miljøvennlig energi, så må vi også gjøre vår del.

Skrevet av Karin Løkke, rådgiver i samhandling og kommunikasjon i Sopra Steria

https://www.dn.no/innlegg/ferie/digitalisering/mobiltelefoner/innlegg-slik-blir-du-digitalt-klar-for-sommerferie-seks-tips-for-du-logger-av/2-1-832400