Framlent har utviklet:
- analyser som gir relevant innsikt
- utvikler ledere- og parter til å kunne lede omstillingen dette krever
- opplæring TSB, verktøy, metodikk, aktuelt lov- og avtaleverk m.m.
Vi vil er opptatt av å bygge på lokal kompetanse og kapasitet og skreddersyr vår bistand til å understøtte kommunens behov. Metoden er utviklet av Framlent i samspill med en rekke kommuner, og grunnlaget for verktøykassen KS Tørn lanserer i mars 2024 for å støtte egne kommuner i arbeidet med å gå fra ord til handling i heltidskulturarbeidet.
Figuren under illustrerer de ulike stegene i arbeidstidsplanleggingsmodellen i form av ulike bokser i ulike farger.
Hvert steg innebærer systematisk arbeid hvor leder, tillitsvalgte, verneombud og ansatte sammen:
- Utforsker konsekvensene av dagens bemanningssituasjon (blå boks) og avklarer hvilke gevinster en skal oppnå i neste arbeidsplanperiode i forhold til kontinuitet og stabilitet,
- Tar stilling til fremtidig tjenestebehov (rød boks) – hvilke tjenester skal leveres og i hvilket omfang,
- Utformer en hensiktsmessig oppgave- og bemanningsløsning som sikrer tjenestebehovet dekkes (oransje boks)
- Dimensjonerer bemanningsplanen (gul boks) og sikrer hensiktsmessig fordeling av kapasitet og kompetanse på vaktene 24/7. Her er det viktig å ta stilling til hvor robust bemanning (Yssen, Fafo-rapport 2023:28) en har behov for å planlegge med for å sikre tilstrekkelig stabilitet, redusere bruk av flyktig arbeidskraft (Moland, Fafo-rapport 2023:17) og forebygge bruk av merarbeid og overtid på faste ansatte. Det handler om å beskytte tjenesteleveransen en har besluttet å yte.
- Mobiliserer og utvikler ansattbeholdningen (avdelingens faste ansatte) til å dekke den dimensjonerte bemanningsplanen (mørkeblå pil) med den kontinuiteten, stabiliteten og kompetansesammensetningen en har besluttet å ha 24/7 året gjennom.
- Bygger arbeidsplaner hvor ansattbeholdning dekker den totale bemanningsplanen (lysegrønn boks) og hvor planlagte gevinster tilrettelegges for å kunne høstes i drift (mørkegrønn boks).
- Kontinuerlig jakter de planlagte gevinstene og hvor en ved behov gjør nødvendige justeringer underveis i drift for å sikre realiseringen (mørkegrønn boks).
- Helhetlig evaluering (Lyseblå boks) av gjeldende arbeidsplan er inngangen til planlegging av ny arbeidsplan for ny periode som oppstart på en ny runde gjennom tjenestestyrt bemanningsplanlegging. Start på nummer 1 igjen.
Det er av avgjørende betydning at TSB prosessen
- ledes av ledere som erkjenner behovet for endring og evner å sette retning, skape mening og gi tilstrekkelig støtte til sine medarbeidere gjennom omstillingen
- at det lokale partssamarbeidet er pådriver for omstillingen og
- legger til rette for bred involvering i arbeidet med å utvikle fremtidig oppgave- og bemanningsløsning.
Felles innsikt i dagens utfordringsbilde, erkjennelse av hva som må utvikles og samskapning om de fremtidige løsningene – er avgjørende for at kommunen over tid sikrer en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.